Ιστορία και ΠολιτισμόςΑκρωτήρι
Είναι ένας από τους πιο σημαντικούς αρχαιολογικούς χώρους στο Αιγαίο. Βρίσκεται στο νοτιοδυτικό άκρο του νησιού και απέχει 15 χλμ. από τα Φηρά. Ανάμεσα σε όλα τα αξεπέραστα αξιοθέατα της Σαντορίνης, ο Προϊστορικός οικισμός που ανακαλύφθηκε στο Ακρωτήρι κρατάει τα σκήπτρα. Θα μείνετε έκθαμβοι με την εξαιρετική πολεοδομική του οργάνωση, τα περίτεχνα, πολυώροφα κτίρια που είχαν εκπληκτικό τοιχογραφικό διάκοσμο και πλούσια επίπλωση, και θα καταλάβετε γιατί ο οικισμός στο Ακρωτήρι αναδείχθηκε σε ένα από τα σημαντικότερα αστικά κέντρα του αρχαίου κόσμου.

Μουσείο Προϊστορικής Θήρας
Δείτε το σαν προέκταση του αρχαιολογικού χώρου του Ακρωτηρίου, αφού στεγάζει τις τοιχογραφίες και τα κινητά ευρήματα του αστικού αυτού κέντρου στην περίοδο της μεγάλης ακμής του (17ος αι. π.Χ.). Θαυμάστε ευρήματα από πολλές θέσεις της Θήρας που χρονολογούνται από την 5η χιλιετία π.Χ. (Νεώτερη Νεολιθική περίοδος) ως τον 17ο αι. π.Χ. και δείχνουν το πέρασμα των ποικίλων πολιτισμών από το Αιγαίο σε μια μακρά περίοδο της Προϊστορίας. Ολα τα εκθέματα είναι σε εξαιρετική κατάσταση και αποτελούν κάποια από τα σημαντικότερα ευρήματα της Αρχαίας Ελλάδας.

Εκκλησίες
Στις εκκλησίες του νησιού κυριαρχεί μία αξιοθαύμαστη αρχιτεκτονική. Υπέροχες, μεγάλες, κατάλευκες, επιφάνειες σε τμήματα με μορφή κύβου, ορθογώνιου παραλληλεπίπεδου, οκταγωνικού πρίσματος, σφαίρας και κυλίνδρου. Σε αντίθεση με όλες τις άλλες εκκλησίες των Κυκλάδων, έχουν την ιδιαιτερότητα ότι εντάχθηκαν σ' ένα ηφαιστειακό περιβάλλον, με απόλυτη προσαρμογή στα τοπικά υλικά, από τεχνίτες που διατήρησαν την παράδοση και συγκινούν τον επισκέπτη ως έργα πίστης και έμπνευσης. Αξίζει να δείτε τη Μονή του Προφήτη Ηλία κοντά στο χωριό Πύργος και τη μονή του Αγίου Νικολάου, στο Ημεροβίγλι.

Αρχαία Θήρα
Η αρχαία Θήρα βρίσκεται στο Μέσα Βουνό, σε υψόμετρο 396 μ. Ιδρύθηκε τον 9ο αιώνα π.Χ. από Δωριείς αποίκους, με αρχηγό τον Θήρα. Εκεί θα δείτε μια σειρά από ανυπέρβληης ομορφιάς μνημεία όπως, το Τέμενος του Αρτεμιδώρου, την Αγορά, την Βασιλική Στοά, τον Ναό του Διονύσου, το Ιερό του Απόλλωνος Καρνείου, το Γυμνάσιο Εφήβων, το Θέατρο και πολλά άλλα μαγικά αξιοθέατα που θα σας μεταφέρουν σε μία αλλοτινή εποχή όπου άνθρωποι, βασιλείς και θεοί συγκατοικούσαν επάνω σε αυτό το θαυματουργό νησί.